8 Nisan 2009 Çarşamba

Yeni İşler Yeni Fikirler 2009

Yeni işler yeni fikirler yarışması Odtunun üniversite ögrencilerinin teknolojik tabanlı iş fikirlerini hayata gecirmeleri için sundugu bir imkan. Yarışmayı tanıtırken kullandıkları cümle "Girisimci bir ruha sahipseniz ve üniversite ögrencisi iseniz. Teknoloji tabanlı bir fikrinizi "iş"e dönüştürmek istiyorsanız. Destege, finansmana ve danışmanlıga ihtiyac duyuyorsanız " iste bu yarışma tam size göre. Yarışma ile ilgili detaylı bilgiye www.yfyi.info adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu sene kayıtlar normalde 11 Nisanda bitiyordu ama 18 nisana kadar uzattılar bundaki en büyük etken bu haftanın odtude sınav haftası olması diye dusunuyorum. Yarışmanın bana göre en kötü yani eger teknoloji tabanlı bir iş fikriniz varsa kuracagınız ekibin %50 si odtulu olmak zorunda. Juri projeyi incelerken ekipin yetkinligine de bakıyor. Bu işi bu insanlar yapabilir mi, disiplinler arası calışmışlar mı? gibi.

YFYİ 2008 e robot atolyesi fikri ile 4 arkadaş olarak katıldık. Ön elemeyi geçip ilk 12 e seçildik fakat devamını pek getiremedik ama bu yarışmanın bana çok şey kattıgını düşünüyorum. Çünkğ yarışma bir para yarışması degil bir iş kurma yarışması yani kazandıgınızda da o paranın hepsinin anında hesabınıza yatacagını düşünmeyin siz ihtiyac duydukca iş planında yazdıgı dogrultuda size verecekler. İşinizi kurmanız için size egitimler veriyorlar, kendi işini kurmuş insanların başarı hikayelerini dinliyorsunuz, sunum teknikleri hakkında bilgi veriyorlar ve bir sunum yapmanızı istiyorlar ( karşınıza akademisyen ve patronları koyuyorlar ve 10 dakka içinde onlara iş fikrinizi begendirmenizi istiyorlar. Salon kücük bu yüzden insanlar ile çok yakın oluyorsunuz bu da insani biraz geriyor. )

Proje ön basvurusunda sizden ön eleme basvuru formu doldurmanızı istiyorlar. Burada fikrinizin bir özetini, daha sonra teknolojik olarak ne gibi yenilikler içeriyor onlardan bahsetmenizi ( bu cok yeni bir teknoloji de olabilir veya mevcut bir teknoloji üzerinde iyileştirme olabilir veyahut yurtdısından ithalat maliyeti cok yuksek bir ürünü ülkemizde daha ucuza mal etmek olabilir. ), Pazar ve rekabet burada hedef kitlenizden, bunlara nasıl ulaşacagınızdan, insanların neden diger ürünü degil de sizi tercih edeceginden falan bahsetmenizi , Finansman kısmında ise iş fikrinizi hayata geçirmek için ne kadar paraya ihtiyac duydugunuz yani gerekli sermaye, iş fikriniz ne kadar para kazandıracak ürün kacıncı ayda piyasaya cıkacak ve nasıl bir talep ile karşılaşacak siz bu talebi ne kadar karşılayabileceksiniz ve fiyat olarak ne kadar biciyorsunuz, yarışma haricinde bir yerlerden para bulabilirmisiniz ( babam cok zengin benim gibi bir ifade bile olabilir ) bunlardan bahsetmenizi , Yonetim kısmında ise ekip olarak yetkinliginizi, görev paylaşımının nasıl oldugundan, bu görevleri yerine nasıl getireceginden falan bahsetmenizi bekliyorlar. Yazarken genel olarak somut seyler yazmaya calısın.Bu ürün cok ucuza mal olacaktır ve pahalıya satılabilecektir yerine Bu ürün katma degeri yüksek bir üründür maliyet olarak sadece insana ihtiyac duyulur ve 6 adam/ay gibi bir sürede ürünümüz cıkabilecektir. Katma degeri yüksek ve taklit edilmesini önleyecegimiz için yüksek fiyata satabilecegimizi düşünüyoruz. Karsınızdaki insanların sizin fikrinize para yatırmak isteyen para babaları oldugunu düşünün ve onlara fikrinizin uygulanabilir ve cok para kazandıracak bisey olacagını ispat etmelisiniz yani burda insanlık yararına cok sizin yararınıza olacak seyler olması onemli ama geçmiş senelerde körler için yapılan bir uygulamanın 1. oldugunu biliyorum. İş fikrinizin hayata gecirilebilir olması da onemlidir yani cok guzel birsey düşünmüssunuzdur fakat bu yapabileceginiz bisey degildir ki bizim projemiz böyle bir proje oldugu için yukselemedik.

Yarışmada savunma sanayi katagorisi de bulunmaktadır burda aslında para kazanmaktan cok cıkaracagınız ürünün savunma sanayine katkısı onemli. Ostim özel ödülü iseiş fikrinin sanayiye katkısı göz önünde bulundurularak teknolojik tabanlı katılımcılar arasından secilecek.

Bu yarışma cok güzel bir deneyim katılmanızı siddetle tavsiye ederim. ( pazarlama egitimleri işe yaramaya başlamış :) reklam kokan bir bitiriş oldu. )

Hiç yorum yok: